مجموعه تاریخی عباس آباد
مجموعه تاریخی عباس آباد در شمار یکی از معروف ترین و پر طرفدار ترین آثار تاریخی استان مازندران محسوب می شود. مجموعه بی نظیر باغ های عباس آباد، در ۹ کیلومتری شهرستان بهشهر (واقع در 52 کیلومتری مرکز استان مازندران، شهر ساری) و در دامنه رشته کوه های پر صلابت البرز، در میان جنگل های بکر و انبوه واقع شده است.
این مجموعه تاریخی، از جمله بزرگ ترین و مهم ترین باغ های تاریخی موجود در کشورمان است که به عنوان یکی از باغ های معروف ایران در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. این مجموعه بزرگ، مشتمل بر گل باغ، آسیاب آبی، سد عباس آباد، مخزن و دریاچه سد، حمام، کاخ، و نیز دو برج آجری می باشد.
چه کسی مجموعه تاریخی عباس آباد را ساخته است؟
گفتنی است که این مکان تاریخی در فاصله بین سال های ۱۰۲۰ و ۱۰۲۱ هجری قمری در محلی که در گذشته، خرگوران نام داشته است، به دستور شاه عباس صفوی احداث شده است و چنان چه بدیهی است، قدمت آن بر می گردد به دوران صفویه. این گونه که از نام پادشاه مذکور نیز بر می آید، به احتمال زیاد، این مجموعه به دلیل نام وی، عباس آباد نام گذاری شده است. مجموعه تاریخی عباس آباد در حال حاضر، وسعتی نزدیک به ۵۰۰ هکتار، از جمله یکی از مهم ترین باغ های غیر کویری ایران به شمار می رود.
یکی از مهم ترین و قابل توصیف ترین قسمت های این مجموعه، سد دریاچه آن است. گفتنی است که سد دریاچه با گنجایش ۶۰۰ هزار مترمکعب از نوع مخزنی بوده و دیواره آن، ساخته شده از ساروج است. سازمان میراث فرهنگی ایران، این سد را در زمره یکی از آثار تاریخی و فرهنگی کشورمان به ثبت رسانده است.
دریاچه طبیعی عباس آباد
و اما، دریاچه طبیعی عباس آباد؛ این دریاچه با وسعتی بیش از ۱۰ هکتار به همراه با عمارتی دارای ارتفاع بالغ بر ۱۸ متر در مرکز آن قرار دارد. شایان ذکر است که این عمارت، در مرکز این دریاچه مصنوعی، به شکل چهار طاقی و ساخته شده از آجر می باشد که در گذشته، سطح فوقانی آن دارای بنایی ساخته شده از مصالح چوب و سقفی از سفال بوده است.
قسمت اعظم این چهار طاقی نیز در زمان آبگیری این سد به زیر آب می رود و تنها قسمتی که به مانند یک جزیره بیرون از سطح آب قرار می گیرد، سطح فوقانی آن است و درختچه هایی که در اطراف آن وجود دارد. این چهار طاقی دارای هشت عدد جرز در پیرامون و یکی در مرکز بنای آن است.
تور مسافرتی داخلی ارزان به همراه راهنمای تور با بهترین قیمتها
ابعاد این جرزها که بر روی یک سکو قرار گرفته اند دارای ابعاد حدودا 4 در 4 متر می باشد. آن چه در ساختمان این چهار طاقی جالب به نظر می رسد، عدم وجود پله آجری در اطراف و بنای آن است. از این رو، به اظهار کارشناسان، این احتمال وجود دارد که بنای فوق را در ابتدا به منظور مقاوم سازی سد دریاچه احداث کرده اند و پس از آن، با توجه به اهمیت عملکرد آبگیری سد، که بسیار قابل توجه است، به بنای چهار طاقی مذکور، نوعی کاربری تفریحی نیز لحاظ کرده باشند.
عملکرد سدسازی
بدین منظور، دسترسی به این چهار طاقی، به واسطه وجود یک پل چوبی به شکل اسکله که در جهت شمال بنای مذکور واقع شده بود، میّسر می شد. ناگفته نماند که بنای این عمارت علاوه بر کاربرد تفریحی، در آن زمان دارای کاربری فنی و علمی در سدسازی نیز بوده است.
جرز مرکزی موجود در این عمارت، مشبک می باشد که در مواقع ضروری، عملکرد آن، درست به مانند یک سوپاپ بوده است، بدین صورت که اگر پس از بسته شدن دریچه های سد و آب گیری مخزن آن، فشاری به سد وارد می شد و یا در صورت حرکت سد، مهندسین و کارشناسان سازه سد، آب را از دریچه های سد خالی نمی کردند، وجود این جرز مشبک در وسط سد، سبب تخلیه آب و جلوگیری از تخریب آن می شده است.
بدیهی است که تمامی موارد مذکور، یاد آور تبحر و دانایی شگرف معماری باستانی کشورمان است. شایان ذکر است که بازدید از این شاهکار معماری و دیدن جزئیات آن از نزدیک، قطعا خالی از لطف نمی باشد، به خصوص برای آن دسته از گردشگرانی که تمایل به بازدید از آثار تاریخی-باستانی دارند.
ضمن این که، این مجموعه، علاوه بر طبیعت زیبا و بخش های منحصر به فرد، متنوع و گوناگونی که در خطوط پیشین درج شد، و نیز دریاچه مصنوعی و عمارت خارق العاده موجود در آن، هم چنین به دلایلی نظیر سهولت دسترسی مناسب سواره، وجود آثار باستانی، محوطه مناسب جهت اتراق و آب و هوای مطلوب، دارای پتانسیل بسیار زیادی برای صنعت گردشگری می باشد.
جهت اطلاع از انواع تور گردشگری داخلی و قیمت و زمان آنها با مشاورین آژانس هواپیمایی خورشید جهان تماس بگیرید.
نظر (0)