کاخ اردشیر بابکان
کاخ اردشیر بابکان یکی دیگر از شاهکارهای معماری به جا مانده از دوران ساسانیان در شهرستان فیروزآباد است. بر اساس مستندات تاریخی بنای این کاخ، در قرن سوم میلادی توسط بنیانگذار سلسله ساسانیان (اردشیر بابکان) احداث شد. این کاخ در سه کیلومتری فیروز آباد واقع شده است. عمارت این کاخ به لحاظ اصول معماری و نوع ساخت، در زمره یکی از آثار کهن و ارزشمند این مرز و بوم قرار دارد. بنا به اظهار یکی از شرق شناسان روسی به نام بارتلد، در آن زمان، سی هزار دینار زر برای ساخت این عمارت هزینه شد.
تالارها، ستونها و گنبدها
ساختمان این عمارت دارای 104 در 55 متر زیر بنا بوده و از سه قسمت مشتمل بر یک ایوان مرتفع، و حیاط دارای دو ایوان و چند تالار در نزدیکی آن و سه تالار گنبددار می باشد. گویا این کاخ، اولین بنای عهد ساسانیان است که در ساخت آن به وجود ایوان و گنبد توجه شده است. شایان ذکر است که اکثرمصالح به کار رفته در این بنا از سنگ و گچ می باشد. وجود ستون های چهار گوش و نیمه ستونهای ساخته شده از سنگ میخکی در این بنا از شیوه های منحصر به فرد معماری دوران ساسانی است.
سازه های موجود و به کار رفته بر فراز ایوان های کوچک این کاخ که آن را اینواچه نیز می نامند و هم چنین، در درگاه ها، بر گرفته از روش گیلوئی می باشد. چنین سازه ای در بنای تخت جمشید نیز به چشم می خورد. وجود تالارهای تو در تو در این عمارت نیز از شگفتی های معماری این بنا به شمار می رود.
مشاوره و رزرو تورهای مسافرتی داخلی با تمام امکانات تفریحی و رفاهی
قدمت کاخ اردشیر بابکان
گردشگرانی که از این کاخ دیدن کرده اند، با اندکی دقت به استحکام ساخت این بنا پی برده اند. چرا که با گذشت تقریبا ۱۸۰۰ سال از زمان ساخت این بنا، تزئینات درون کاخ به ویژه گچ بریهای واقع در قسمت بالای دیوارهای درونی کاخ همچنان به وضوح به چشم می خورند.
در قسمت شرقی کاخ، چهار عمارت دیده می شود که به شکل گنبد ساخته شده اند. معماران این بنا، عمارت های مذکور را با استفاده از اجرای فیل پوش ساخته اند که چنین روش ساختی را میتوان را در قلعه اردشیر نیز مشاهده کرد.
از سمت بیرون دیواره های قسمت شمالی کاخ، چشمهای جوشان وجود دارد. هم چنین، از مجاورت دیوار شرقی کاخ، نهری عبور می کند که به عقیده معماران و باستان شناسان، یکی از علت های آبادانی کاخ ساسانی و شهر گور است. در فاصله اندکی از بیرون ساختمان کاخ، آتشدانی به چشم می خورد که ظاهرا به منظور برگزاری مراسم مذهبی آن زمان ساخته شده بوده است.
چشمهای زیبا نزدیک کاخ اردشیر بابکان
نا گفته نماند که برخی، کاخ اردشیر بابکان را آتشکده فیروز آباد نیز مینامند که علت این نام گذاری را شاید بتوان به دلیل وجود یک چشمه در مجاورت این بنای تاریخی توجیه کرد. از جمله بناهای نزدیک به این کاخ، میتوان به قلعه حسن آباد، امام زاده جعفر (که واقع در شهر قدیم و مربوط به دوره سلطنت ایلخانیان است)، چندین روستای تاریخی، چند سنگ قبر که متعلق به سال ۷۴۱ هجری قمری است، ساختمان آشپزخانه که در پشت عمارت کاخ واقع شده است، نقارخانه در نزدیکی کاخ شده و آتشکده اشاره کرد.
این اثرباشکوه دوران ساسانی درتاریخ ۱۵ دی ماه سال ۱۳۱۰ با شمارهی ۸۹ به ثبت آثار ملی ایران رسید.
جهت اطلاع از انواع تور گردشگری داخلی و قیمت و زمان آنها با مشاورین آژانس هواپیمایی خورشید جهان تماس بگیرید.
نظر (0)